Zoekmachineoptimalisatie voor mobiel. Beter gevonden met een smartphone dan op de pc!

Zoekmachineoptimalisatie voor mobiel. Beter gevonden met een smartphone dan op de pc!

Het aantal mobiele internetgebruikers is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Google speelt handig in op deze trend met een update van het algoritme voor mobiele zoekresultaten. Kort samengevat komt het erop neer dat mobielvriendelijke websites straks beter scoren in de zoekresultaten:

  • Flinke groei van mobielvriendelijke websites in zoekresultaten (wanneer er een zoekopdracht wordt uitgevoerd met een mobile device);
  • Daling in websitebezoek voor niet voor mobiel geoptimaliseerde websites;
  • Flinke verschuivingen in posities in zoekresultaten voor websites tussen apparaten. Op hetzelfde zoekwoord zal mobiel een andere positie worden bekleed dan op de pc;
  • Indexatie van content uit apps.

Moet ik echt aan de slag met optimalisatie voor mobiel?

Jazeker! Vraag en aanbod op het juiste moment bij elkaar brengen is de uitdaging voor ieder bedrijf. Een zoekopdracht in een zoekmachine is het moment, en de positie om je aanbod bij de juiste doelgroep onder de aandacht te kunnen brengen.

Mobiel zoekverkeer groeit de laatste jaren enorm. 94 procent van de mensen met een smartphone zoekt lokale informatie via hun telefoon. 77 procent van alle mobiele zoekopdrachten worden uitgevoerd vanuit huis of op het werk (op locaties waar ook een desktop computer voor handen is, toch wordt gekozen voor de mobiel). Deze wijziging van Google is de uitgelezen kans om echt werk te maken van een mobiele website of van optimalisatie voor mobiele telefoons. Zowel in de gebruikservaring, maar vooral ook in je vindbaarheid.

Tip: Beslis op basis van de juiste data en volg wat er gebeurd in Google Analytics via Doelgroep > Mobiel > Overzicht. Selecteer daar een secundaire dimensie en filter op het organische verkeer.

Laat met data zien dat een mobiele website prioriteit verdient

  • Belang van organisch mobiel verkeer voor jouw website/bedrijf

Maak gebruik van de juiste data om te bepalen of je wijzigingen moet doorvoeren voor 21 april. Is jouw doelgroep mobiel actief en zie je een belangrijk percentage mobiel verkeer op jouw website? Dan is het belang groot. Wanneer je nu goed scoort op mobiel traffic, maar je site voldoet niet aan de richtlijnen van Google voor mobiele weergave dan zal je hier na 21 april als gevolg van de Google update een flinke daling in gaan zien.

  • Toon de kansen van een mobiele website voor jouw organisatie aan. Wees de concurrentie een stap voor!

Haal je met je huidige (responsive) website nog weinig organische bezoekers binnen dan is dit het moment om stappen te maken. Wees je concurrentie te slim af en profiteer van de aanpassingen die Google doorvoert in haar algoritme voor mobiele zoekresultaten. Ga nu aan de slag en verwerk voor 21 april de tips voor mobiele optimalisatie zodat je zodra de update plaatsvindt je concurrenten eindelijk voorbij kunt en hoger gaat scoren in de zoekresultaten.

Checklist zoekmachine optimalisatie voor mobiel. Ben ik klaar voor de update van 21 april?

1. Test je website aan de Google basisrichtlijnen voor mobielvriendelijke websites.

Vul hier de url in van de pagina die je wilt controleren op mobiele vriendelijkheid.

2. Maak gebruik van de nieuwe optie in Google Webmastertools, mobiele bruikbaarheid.

Binnen Google webmastertools is binnen de tab ‘zoekverkeer’ een nieuwe pagina geïntegreerd. Deze pagina geeft je meer informatie over de aandachtspunten voor jouw website en de mobiele bruikbaarheid. Het geeft je snel een inzicht in de zaken waarop je vanaf 21 april afgestraft wordt in mobiele zoekresultaten. Denk hierbij aan zaken als ‘Flash gebruik, onjuiste configuratie van viewport, geen aanpasbare tekengrote of onjuiste plaatsing van tikelementen’.

De aandachtspunten voor mobiele bruikbaarheid en de wijze waarop je hier rekening mee kunt houden? Lees hier de factoren waar Google de mobiele bruikbaarheid van je website op controleert. 

3. Fetchen als Google gebruiken met de optie ‘Smartphone’.

Achterhaal op deze manier of er fouten zijn bij de indexatie van je webpagina(s). Mochten er aandachtspunten zijn dan krijg je daarvan een melding. In deze lijst met alle voorkomende foutmeldingen en waarschuwingen kun je achterhalen wat de meldingen betekenen en welke oplossingen er voor bestaan.

4. Een functioneel en gebruiksvriendelijk mobiel ontwerp.

De resultaten van een grootschalig onderzoek door Google en AnswerLab geeft je een goed inzicht in de aandachtspunten van een goede mobiele website. Het onderzoek gehouden onder smartphonegebruikers geeft 25 belangrijke tips waar je over na zou moeten denken voor jouw mobiele website:

  • Homepagina & navigatie
  • Zoeken op de site
  • Handel en conversie
  • Formulieren invullen
  • Bruikbaarheid en apparaat type

Lees alle 25 tips en gebruik ze voor een sterke mobiele website.

5. Technische zoekmachineoptimalisatie voor mobiel (SEO voor mobiel)

Zorg ervoor dat Google jouw website herkent als mobielvriendelijk. Hoe je dit doet, waar je technisch rekening mee dient te houden en welke veelgemaakte fouten je moet voorkomen wordt in deze handleiding door Google toegelicht.

Kortom: start nu met optimaliseren voor mobiel!

Haal het beste uit jouw website en ga aan de slag met bovenstaande tips voor specifieke optimalisatie voor mobiel.

Bron: Webleads

Afbeelding: ArthurStock / Shutterstock.com

blog image