Vijf praktische webdesign trends die u als (digital) marketeer nu echt moet loslaten

Vijf praktische webdesign trends die u als (digital) marketeer nu echt moet loslaten

Als marketeer laat u op uw website natuurlijk graag zien wat uw bedrijf kan. Meestal doet u dat op manieren waarop u dat altijd gedaan hebt, omdat u uit ervaring weet dat ze in het verleden hebben gewerkt, of omdat u geleerd heeft dat ze zouden moeten werken.

Trends in webdesign veranderen echter met de dag. Niet alleen door de wensen van de consument, maar ook door zoekmachines. Verschillende algoritmes in bijvoorbeeld Google kunnen ervoor zorgen dat uw website hoger of lager in de zoekresultaten komen te staan. We hebben een lijsjte gemaakt met vijf (verouderde)  trends in webdesign die u als marketeer anno 2017 nu echt  moet loslaten!

1: Autoplay video’s

U heeft een mooie video gemaakt, en wil hem graag laten zien. Maar doe het niet met een auto-play video. U wilt dat mensen op uw website blijven en niet afgeschrikt worden door geluid en video. Als iemand geluid hoort op een website, of een video ziet, is de kans groot dat ze de hele pagina wegklikken, als ze het geluid niet willen horen of de video niet willen zien.

2: Contentsliders en -carousels

Huh, sliders kunnen niet meer? Helaas, er is zelfs een grote kans dat sliders op uw homepage u tegenwerken. U wilt uw bezoekers het liefst zo snel mogelijk vertellen wat u voor ze kunt betekenen. Als u veel verschillende aanbiedingen, producten, services of losse pagina’s op de slider zet, weten bezoekers soms niet waar ze moeten kijken, waardoor ze snel afgeleid raken en het hoofddoel van je website niet bereikt wordt. Daarbij zorgt het er vaak voor dat u door moet scrollen naar de content die er wel toe doet.

Sliders zorgen er eveneens voor dat uw website langzamer wordt, wat natuurlijk negatief is voor de SEO. Ook is het altijd maar de vraag of sliders goed werken op mobiele websites (waar de laadtijd soms nog langzamer is).

3. Pop-ups

“Meer informatie? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op facebook!”.  Op zich is het niet verboden om een pop-up op uw website terug te laten komen, als het er maar niet voor zorgt dat de bezoeker door uw pop-up gelijk wegklikt, of het gebruiksgemak tegen gaat. Zorg er zeker voor dat de pop-up niet te agressief of bijdehand is. Opmerkingen als: “Nee ik hoef geen nieuwsbrief, ik blijf liever ongeïnformeerd” kunnen erg vervelend of gemeen overkomen.

4. Aparte mobiele websites

Zoals eerder aangegeven, heeft Google een flinke vinger in de pap als het om webdesign gaat. Zo wordt uw website hoger beoordeeld als u een responsive, slim design heeft. Dit betekent dus dat u in plaats van een aparte mobiele- en een aparte desktopwebsite, één website moet hebben die op zowel mobiel als desktop functioneert. Dit is niet alleen handig voor je ranking in zoekresultaten, maar ook voor de herkenbaarheid van de bezoekers. Als ze op een mobiele website eenzelfde ervaring hebben als op een desktopwebsite, is de gebruikerservaring stukken beter.

5. Skeuomorfisme

Deze trend gaat ook al een tijdje mee, maar is op zijn weg terug. Skeuomorfisme is het “echt” laten lijken van digitale afbeeldingen en objecten. Deze trend deed zijn intrede een tijd terug, toen er nog veel weerstand was digitalisering. Zo was de boekenplank-app in google zo ontworpen. Ondanks dat het een digitale boekenplank was, moest lijken alsof het een fysieke boekenplank was, met fysieke boeken.

Ook Apple heeft deze trend inmiddels laten vallen, en wellicht is het verstandig dat de marketeer van 2017 dat ook doet!

skeuomorphic-voorbeeld

blog image