Website-optimalisatie deel 1: database-caches

Website-optimalisatie deel 1: database-caches

Je hebt een website die aardig wat bezoekers trekt. Naar mate er steeds meer bezoekers op je site komen, zit je eraan te denken om je website te optimaliseren zodat de bezoekers kunnen genieten van een razendsnel systeem. Online zijn honderden artikelen te vinden voor het optimaliseren van je website, maar je bent op zoek naar meer. In deze blog-reeks delen we een aantal tips en tricks voor het optimaliseren van websites die vaak niet behandeld worden in de standaard websiteoptimalisatie-artikelen. Dit is het eerste artikel in de reeks.

Een snelle website met database-caching

Een website maakt vrijwel altijd gebruik van een database waaruit informatie wordt uitgelezen en voorgeschoteld aan uw bezoekers. Het uitlezen van informatie uit de database gaat door middel van query’s. De meeste pagina’s op een website vuren soms wel enkele honderden query’s af per pagina. Dat moet toch efficiënter kunnen, zou je zeggen?

Een groot deel van de query’s die afgevuurd worden op de database tijdens het laden van een pagina, haalt informatie op die niet – of niet vaak – wijzigt. Het mechanisme van query’s zit zo in elkaar dat de computer of server aardig wat berekeningen moet doen en dus kracht en tijd nodig heeft om de gevraagde informatie op te halen. Als een bezoeker van uw website een pagina voor de tweede keer bezoekt, wordt de informatie opnieuw opgehaald uit de database. Dit kost opnieuw kracht en tijd voor uw computer of server. Uw site heeft natuurlijk meerdere bezoekers. Dit betekent dat de som hiervoor per gebruiker geldt, wat kan resulteren in een tragere website, onnodig verlies van computer/server-resources en een hoge hosting-rekening.

Het zou toch mooi zijn als informatie die niet gewijzigd is, opnieuw voorgeschoteld kan worden aan de gebruiker als het toch al eens opgehaald is? Sterker nog, als een andere bezoeker van uw site dezelfde informatie opvraagt, dan zou het toch prachtig zijn als hij dezelfde informatie voorgeschoteld krijgt? Dat zou een hoop kracht en tijd besparen voor uw overwerkte server; kan die ook een keer rustig zijn lunch eten en zijn e-mail lezen.

Database-caches to the rescue!

Database-caches zijn gemaakt om het proces van query’s naar de database te optimaliseren. Een database-cache zorgt ervoor dat de informatie die opgevraagd wordt bij de database, wordt opgezocht en daarna voor een bepaalde periode weggeschreven wordt in het snelle geheugen van de computer (RAM-geheugen). De database-cache schotelt de opgevraagde informatie voor aan de aanvrager en slaat gelijktijdig dus op wat die informatie was.

Door een stukje magie van de database-cache zal de volgende keer dat dezelfde informatie opgevraagd wordt niet de database gevraagd worden om de informatie op te zoeken, maar zal de database-cache de gevonden informatie van de vorige keer tonen.

Database caching diagram

Hieronder volgt een lijst van database-caches die wij aanraden voor het gebruik bij websites en webgebaseerde applicaties:

Installeren en configureren

Een database-cache is een geavanceerd stukje software dat vaak aardig wat configuratie vereist. Implementaties van deze geweldige stukjes software kunnen tijdrovend, frustrerend en lastig zijn. Daarnaast draait dit stukje software op een bepaald systeemniveau op de computer of server waardoor volledige toegang tot de omgeving is vereist. Dit betekent dat u met een standaard webhosting-pakket helaas geen gebruik van een database-cache kunt maken, tenzij uw hosting provider het ondersteunt.

Doordat het implementeren van database-caches op uw omgeving een bepaald systeemtoegangsniveau vereist, is het noodzakelijk dat u ruime kennis heeft van het systeem waarop u werkt. Fouten kunnen al snel leiden tot het open laten staan van deuren die gesloten horen te zijn.

Naast het installeren en configureren van de database-cache software zal uw website of webgebaseerde applicatie aangepast moeten worden om gebruik te kunnen maken van de database-cache. Als u gebruikmaakt van codebibliotheken, frameworks of contentbeheer ystemen zoals WordPress, dan heeft u geluk; er zijn namelijk veel extensies, plug-ins en bibliotheken door andere mensen gemaakt die dit proces voor u kunnen versoepelen.

Als u zelf geen informaticaprofessional bent, raden wij aan om een professional in te huren voor het implementeren van een database-cache. Er zijn duizenden bedrijven die deze service leveren en natuurlijk kunnen wij dit ook voor u realiseren.

Wanneer u een keuze heeft gemaakt voor de juiste database-cache voor uw omgeving, en u er overtuigd van bent dat u over voldoende kennis van uw omgeving beschikt, raden wij aan om op de officiële site van de leverancier van de database-cache de tutorial te volgen.

 

Contact opnemen

blog image